top of page

L'ESCOLA D'EDUCACIÓ PRIMÀRIA I SECUNDÀRIA

L’Escola Mare de Déu de Montserrat d'Educació Primària i Secundària, al carrer Varsòvia, està adreçada a alumnes amb necessitats educatives especials, d’entre 6 i 18 anys, que per causa d’algun trastorn emocional, de la personalitat, de maduració, de psicomotricitat, de ritme… no poden seguir la seva educació primària o secundària a l’escola ordinària. Aquests alumnes porten a terme els seus estudis d’educació primària i d’educació secundària de manera adaptada i adequada a les seves característiques i a les seves capacitats, intentant en tot moment aconseguir que formin part de la societat i que se sentin inclosos en el seu entorn més proper i en l’entorn social en general. Tot això per intentar assolir al màxim els següents objectius:

Obtenir o recuperar la seguretat en si mateix, sovint tan mal parada per l’elaboració de complexos acumulats pels seus fracassos successius.

Assolir una sòlida formació humana, integral, utilitària i pràctica que permeti el ple desenvolupament harmònic de la seva personalitat i la preparació per a l’exercici responsable de la llibertat, inspirats en el concepte democràtic de la vida i l’esperit de convivència i tolerància.

Establir un bon equilibri psicoafectiu tantes vegades mal parat per conflictes interns i externs.

Assolir uns coneixements bàsics que l’ajudin a estructurar i estimular la seva personalitat i alhora estimular la seva intel·ligència.

Ajudar en el seu procés d’inclusió a la vida social.



ELS DEPARTAMENTS DE L’ESCOLA


A l’Escola intervenen diferents professionals que vetllen i treballen per treure el màxim profit de les capacitats de tots els nostres alumnes. Paral·lelament amb els tutors d’aula i de suport, treballen altres professionals organitzats per departaments:

DEPARTAMENT BIO-PSICO-SOCIAL

Aquest Departament pretén donar resposta a les necessitats psicològiques, psicopedagògiques i socials, tant dels alumnes com de les seves famílies. També és el Departament que gestiona les coordinacions amb serveis externs a l’escola que tenen contacte amb els alumnes: logopedes, psicòlegs, centres de dia...

L’atenció als alumnes pot ser a nivell individual: seguiment dels alumnes de nou ingrés, suports psicològics, seguiment de l’evolució dels alumnes; o grupal: dramatitzacions de contes, escenoteràpies, habilitats socials.

Les famílies també reben suport i seguiment sempre que sigui necessari (processos de dol, conflictes familiars, diferents etapes del desenvolupament...), es fan grups de pares i s’organitzen xerrades i col·loquis d’interès sobre temes diversos.

DEPARTAMENT DE PSICOMOTRICITAT I RITME

El Departament de Psicomotricitat i Ritme està format per 4 activitats:

Projecte “Anem, del grafisme a l’escriptura”: L’objectiu d’aquesta activitat és l’adquisició i el domini del traç per tal d’accedir a la realització del dibuix i de l’escriptura. Amb aquesta tasca es proposa un treball plurisensorial, s’utilitzen i es desenvolupen les capacitats auditiva, visual i motriu, i s’estimula el descobriment del cos mentre s’afavoreix la relació amb els companys i amb l’espai.

Macramé: L’objectiu general d’aquest taller és que els alumnes descobreixin i desenvolupin les capacitats de les seves mans com a eines de la intel·ligència, perquè, mitjançant la seva correcta utilització, prenguin consciència del món i, mercès a elles, puguin realitzar-se com a persones.

Música: La música és una eina valuosa per desenvolupar diferents aprenentatges sensorials, així com la propiocepció corporal, respectant el ritme de treball i la personalitat dels alumnes. Des dels primers cursos s’introdueix la música, afavorint que els alumnes gaudeixin i experimentin amb ella a partir dels seus interessos, guiant-los cap als aprenentatges planificats en l’àrea.

Educació física: L’objectiu principal és desenvolupar i enfortir el cos humà, fent més àgils i eficaços els seus moviments, millorant la seva resistència orgànica i equilibrant el sistema nerviós. Diferents exercicis estàtics o dinàmics ens ajuden a assolir aquestes fites.

DEPARTAMENT DE LOGOPÈDIA I REEDUCACIONS

Les activitats que es programen des d’aquest departament pretenen millorar les capacitats de la parla i el llenguatge, tant oral com escrit, per afavorir una comunicació el més adient possible dels nostres alumnes amb el seu entorn. Per altra banda es dóna suport a l’aprenentatge d’àrees instrumentals (matemàtiques i llengües).

SERVEI D’AUTONOMIA SOCIAL

En aquest taller els alumnes ajuden en moltes tasques necessàries a l’escola i fent-les aprenen molt.

Fan tasques administratives com enquadernar, plastificar, ensobrar, repartir… (Servei de suport administratiu). Ajuden al manteniment de l’escola: revisant la decoració, canviant el paper dels dispensadors, el desinfectant… (Servei de manteniment). Fan petites tasques de bricolatge que fan falta a l’escola: arreglar cadires, posar panys, posar penjadors, pintar… (Servei de fusteria). Fan altres tasques com parar taules (Servei de menjador).

Amb tot això, els alumnes aprenen càlcul mental, el sistema monetari, a saludar amb correcció, a classificar, a tractar el material amb cura, a ser més responsables, a utilitzar correctament les eines de treball, i moltes coses més que els preparen per al futur laboral, sempre ajudant els altres.

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

CORAL

El grup de coral va dirigit als alumnes més grans de l’escola. A través d’aquesta activitat es treballen competències que van més enllà de les curriculars, com ara: memòria, control postural, autocontrol, confiança en un mateix, superació de pors i dificultats... amb l’objectiu final de treballar la inclusió social dels joves que hi participen.

TEATRE

Per a nosaltres, el teatre és una eina que permet el creixement personal dels alumnes i complementa la seva formació curricular. A l’escola treballem diferents aspectes de la interpretació: treball de la veu (entonació, to i ritme), situació a l’espai, mímica, treball corporal… Al llarg del curs treballem per preparar dues obres: un conte teatrealitzat per a alumnes d’educació infantil d’escoles de Barcelona i l’actuació de final de curs (una creació pròpia dels responsables pensant en les capacitats dels alumnes). Aquestes obres permeten treballar aspectes com el treball en equip, les diferències entre les persones, la superació personal i la capacitat de resolució de conflictes.

APRENENTATGE SERVEI

L’aprenentatge servei és un projecte en el qual els alumnes treballen sobre necessitats reals del seu entorn amb l’objectiu de millorar-lo, al mateix temps que reforcen i posen en pràctica els continguts escolars que els ajuden a adquirir les competències necessàries per formar part activa de la societat. Tot allò que aprenen ho poden transferir a la realitat en forma d’acció, és un aprenentatge vivencial.

Realitzem projectes de suport setmanals a dues escoles bressol de Barcelona; col·laborem mensualment amb el Banc d’Aliments de Barcelona, oferint suport en el magatzem que hi ha a la Zona Franca, ajudem setmanalment en el manteniment del Parc del Nen de la Rutlla, i col·laborem sempre que és necessari en activitats senzilles del manteniment de l’escola.

HORT

En aquest espai aproximem de forma pràctica els alumnes a diferents coneixements teòrics relacionats amb el món natural. Es realitzen tallers participatius que reforcen els vincles entre els alumnes a partir del treball en equip, el respecte als éssers vius i al medi ambient. La presència d’aquest espai ens dóna l’oportunitat que els alumnes coneguin un ampli ventall de plantes comestibles, aromàtiques, decoratives i medicinals, així com tenir-ne cura, observar el seu creixement i característiques pròpies.


bottom of page